Istorie

Fabrica de Masini Agricole din Grudziadz a fost infiintata in 1882 de catre inginerul August Ventzki. Primul utilaj introdus in productie si apoi in linia de vanzare a fost plugul tras de boi, confectionat in conditii primitive intr-un mic atelier.

1898

In 1898, a fost introdus in productie primul cultivator inventat si patentat de catre Ventzki. Acest utilaj, produs si vandut in sute de mii de exemplare, a pus prima piatra de temelie a reputatiei companiei pe piata utilajelor agricole.

1920

Dupa ce in anul 1920 Grudziadz-ul a revenit Poloniei, fabrica a devenit o companie pe actiuni sub denumirea Pomeranian Machine Factory. August Ventzki si-a pastrat cele 25% din actiuni si dreptul de a participa la adunarile generale ale actionarilor. Produsele de inalta calitate si pozitia pe piata au oferit fabricii din Grudziądz primul loc in randul fabricilor de utilaje din Europa din acel timp.

1926

In 1926, UNIA producea deja 5,000 tone de masini agricole si echipamente si exporta mai mult de 10% din productie, ce aduna peste 50% din totalul exporturilor de masini agricole ale Poloniei de la acea vreme. Compania avea deja sucursale in mai multe tari din Europa si din intreaga lume incluzand Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Austria, Iugoslavia, Bulgaria, Turcia, Grecia, Franta, Brazilia, Africa de Sud si Manciuria.

1939

In 1939, fabrica a angajat 1,378 personal iar in timpul razboiului, condusa de fiul fondatorului, Rudolf Ventzki’ego, compania si-a modificat activitatea in productia de armament in procent de 70% din totalul productiei.

1948

In 1948 UNIA a fost nationalizata si denumita: Fabrica de echipamente agricole UNIA Grudziadz si a continuat productia pe profilul existent intre razboaie. In perioada post-razboi, UNIA a fost cel mai important exportator de utilaje si echipamente agricole din Polonia, pentru pietele din Europa si nu numai. Exportul de utilaje a atins pietele din Statele Unite, China, UK, Islanda, Venezuela, Ungaria, Siria si alte tari. Cele mai multe produse exportate erau utilaje prasitoare, cultivatoare, agregate de semanat si unele tipuri de pluguri. Un procent semnificant din export erau de asemenea si piesele de schimb.

1953

Inca din 1953, UNIA a inceput sa se specializeze in productia de utilaje pentru prelucrarea solului: pluguri si cultivatoare tractate si purtate, care au fost sistematic perfectionate si modernizate.

1973

In 1973 UNIA a devenit multicompania Fabrica de Masini Agricole “Agromet – Unia”, iar in 1983, a lansat o investitie majora si a deschis o noua fabrica localizata in inima Grudziadz-ului pentru productia urmatoare de utilaje si piese de schimb pentru pregatirea solului.

1976

In 1976, the “UNIA” a angajat pana la 2,827 salariati , un record in acest aspect in ceea ce priveste istoria fabricii.

1991

Anii ’90 au introdus UNIA si clientii sai intr-o cursa a creditelor. Creșterea bruscă a ratelor de creditare a facut imposibila continuarea investitiei si reducerea productiei. Prabusirea a avut loc pe piata interna iar in 1991-1995 o scadere constanta a vanzarilor, a dus fabrica in pragul de lichidare.

1995

In Decembrie 1995, marca UNIA, împreună cu o parte din spatii și mașinile din fabrica din Mniszek, au fost cumpărate de un investitor privat, infiintand astfel o noua companie numita UNIA Sp. O.o., care a început în mod sistematic să reconstruiască poziția și reputația companiei pe piața mașinilor agricole și să construiască un grup puternic.

2002

In 2002, UNIA a preluat si producătorul – Rolmasz – Country Kutno. Compania, care a fost fondată datorită vânzării, în 1931, a exercițiilor de linie de producție de către Venzki. Deci, putem spune că după ani de exerciții de producție “a revenit în fabrica-mamă”

2003

In 2003, UNIA a devenit proprietarul producătorului de echipamente pentru cartofi Agromet . Companie fondata în anii ’30 de inginerii și gândirea tehnică de la Grudziadz.

2006

In 2006, UNIA a achiziționat cel mai mare producător de pulverizatoare din Polonia, firma Pilmet Wroclaw, și a mutat producția, combinând Pilmet cu Agromet si cu Banck. Ultima achiziție, completă a fost achiziționarea unei fabrici producătoare de cositori, prese și alte tehnologii de mașini – Famarol Slupsk.

Astfel, prin unirea tuturor marilor centre de producție a mașinilor agricole pe sol polonez de la începutul secolului al XX-lea și perioada postbelică, actualii proprietari au creat cea mai mare companie producătoare de mașini agricole din Europa Centrală.

2017

In prezent, UNIA este format din 4 fabrici: in Grudziądz, Brzeg, Słupsk si Kątach Wrocławskich. Acesta are un total de aprox. 1.350 de angajati. Produce cca. 25 000 de mașini pe an, ajungând la venituri mai mari de 100 000 000 de euro pe an. Exporturile reprezintă 40% din veniturile companiei.

UNIA este cel mai mare producator de utilaje agricole dn Europa, prezent pe 35 de piețe din Europa și 60 de piețe din lume.

340355014